Senior Strategisch Adviseur

Tom

Wat doe je zoal in je werk / hoe ziet je dag eruit?

Mijn titel is Senior Strategisch Adviseur en als ik dat zeg, dan weet je nog niets. Elke bestuurder heeft een programma, ik ben verantwoordelijk voor het programma Veilig, Groen en Internationaal dorp. Ik schakel tussen het bestuur en de organisatie. Dat is heel breed en dat maakt het ook zo leuk: het gaat over heel veel verschillende onderwerpen (van veiligheid tot verkiezingen), van kleine tot grote dingen (vragen van inwoners tot enorme WOB-verzoeken), soms gaat alles lekker volgens de planning en soms moet je ineens rennen. Twee dingen die ik zo leuk vind zijn die afwisseling en dat ik constant mensen met elkaar kan verbinden, zorgen dat ze verder kunnen.

Wat is je achtergrond? Waar heb je eerder gewerkt?

Ik ben geboren diep in Brabant, in het landelijke Zundert. Heb informatiekunde en geschiedenis gestudeerd en vooral in de politiek gewerkt (als fractie- en beleidsmedewerker, persoonlijk medewerker, etc). Maar ik kwam er achter dat ik problemen echt op wilde lossen, dus toen besloot ik ambtenaar te worden.

Daarnaast ben ik consultant geweest en heb verschillende klussen gedaan op het gebied van communicatie en participatie. Dat kan ik nu goed gebruiken!

Wat kom je tegen in je werk: wat is lastig en wat maakt het leuk?

Het werk dat ik doe deel ik graag in twee categorieën in: extern en intern. Als ambtenaar doe ik het voor buiten, de maatschappelijke impact, voor het nog mooier maken van Wassenaar. Stel dat er een ingewikkelde aanvraag voor een evenement komt. Dat heeft een externe kant, zoals contact met de aanvrager en buurtbewoners, en een interne kant, zoals zorgen dat de juiste collega’s erbij betrokken zijn, dat het op het juiste moment op de juiste manier bij het college komt te liggen etc.

Wat het leuk maakt is dat het een kleine organisatie is. Je kent dus bijna al je collega’s en weet elkaar snel te vinden. Dit maakt het makkelijker even snel iets te checken of op te lossen of dat als er iets mis gaat iedereen komt helpen. Daar staat tegenover dat ik regelmatig lekker zelf dingen sta te kopiëren.

Kun je iets benoemen wat jouw werk bijzonder maakt en vertel daar iets over?

Wat mijn werk zo bijzonder maakt is dat Wassenaar een bijzonder dorp is. De inwoners zijn heel erg georganiseerd, weten wat ze willen en weten hoe de overheid werkt. Dus als ze een idee hebben, dan is dat vaak een compleet plan met alles al uitgedacht en geregeld. Staat ook tegenover als ze het er niet mee eens zijn, dat ze dan ook precies weten welke middelen ze kunnen inzetten.

Het is geen heel groot dorp, voordeel daarvan is dat je overal naar toe kunt fietsen. Ergens vragen over camera’s? Op weg naar huis fiets ik even langs. Hondenoverlast in het park? Loop ik tijdens mijn lunch even langs. Dan zorgt er voor dat je een veel beter beeld hebt van hoe het er uit ziet, wat het probleem is.

Omdat het geen grote organisatie is, mag je je bij wijze van spreken overal mee bemoeien. Vind je het leuk om collega’s op te leiden? Steek je hand op en je staat voor de camera.

Ik geniet van de inhoudelijke expertise, kennis en ervaring die bij collega’s zit. Ze hebben soms zoveel verstand van iets heel specifieks of kunnen hele creatieve oplossingen bedenken voor een probleem. Ik vind het gaaf om dan het overzicht te houden, de juiste mensen bij elkaar te brengen, wensen van de raad of het college te vertalen naar iets waar we als organisatie mee verder kunnen en vice versa.

Waarom heb je voor de gemeente Wassenaar gekozen, wat vind je er leuk aan? En wat maakt het werk divers en uitdagend?

Absoluut de uitdaging. Toen ik hier kwam werken bestond de Werkorganisatie Duivenvoorde nog, die werkte voor twee gemeenten. Dat is ingewikkelder dan voor één gemeente werken. Tegelijk stond Wassenaar vroeger bekend als bestuurlijk onrustig. Ik hou van uitdagingen.

Wassenaar is ook een unieke gemeente, veel gaat er goed waardoor je soort luxe positie hebt om dingen echt heel goed te regelen.

Het is een kleine gemeente. We werken bijvoorbeeld heel intensief samen met de politie op het gebied van inbraakpreventie, we lopen regelmatig bij elkaar binnen, hebben formeel overleg of appen elkaar even.

shutterstock_1080596702(1)

Wat vind je de mooiste plek in Wassenaar, waar kom je graag?

Ik geniet van het Park De Paauw! Het is even helemaal weg, je kunt er echt verdwalen en alleen maar boven zien, ideaal voor in de pauze.

Wat is je grootste hobby en hoe ziet je thuis situatie eruit?

Ik woon in Den Haag met Gerjanne, lekker midden in de stad! Ik zit ook in het waterschap en ben dus blij dat ik uitkijk op een stukje water. Ik fiets graag naar m’n werk, dat is 35 minuten heerlijk fietsen, voor een groot stuk door het bos.