Gemeentesecretaris

Nanne Kramer

Wat doe je zoal in je werk / hoe ziet je dag eruit?

Ik ben eerste adviseur van het college van burgemeester en wethouders en zit daarom ook altijd bij de collegevergaderingen. Daarnaast ben ik eindverantwoordelijk voor de organisatie. Dat maakt dat ik op het schakelpunt van organisatie en politiek werk. In het kader daarvan heb ik vele overleggen en spreek ik veel mensen in de aanloop naar een stuk voor de politiek of juist in de ontwikkeling van de organisatie

Wat is je achtergrond? Waar heb je eerder gewerkt?

Ik heb vele banen gehad, en heb altijd mogen doen wat ik graag wilde. Ik heb bij diverse gemeenten gewerkt en ook bij een commercieel adviesbureau als commercieel manager. Vorig jaar heb ik een nieuwe stap in mijn loopbaan gezet door mijn toenmalige baan als gemeentesecretaris van twee gemeenten en directeur van een samenwerkingsorganisatie na 12,5 jaar achter mij te laten. Ik werk sinds vorig jaar vanuit een bureau als interimmanager op directie- en gemeentesecretarisfuncties.

Wat kom je tegen in je werk: wat is lastig en wat maakt het leuk?

Heel veel verschillende situaties waarin nooit eenzelfde oplossing/aanpak past. Het leuke is om uit te denken hoe iets wat in eerste instantie niet mogelijk leek, toch mogelijk te maken. En het werken met mensen met als doel het werk en de samenwerking beter en leuker te maken.

Kun je iets benoemen wat jouw werk bijzonder maakt en vertel daar iets over?

De diversiteit maakt mijn werk zoals hiervoor beschreven bijzonder. Maar met name iets kunnen toevoegen aan de maatschappelijke opgave – of dat nu op het sociaal domein is (zorgen dat mensen mee kunnen doen in de samenleving) of op het fysiek domein (een veilige, gezonde en mooie buitenruimte, goede ondernemers en woonklimaat) en dat met een team van betrokken en deskundige collega’s. Dat inspireert mij.

Waarom heb je voor de gemeente Wassenaar gekozen, wat vind je er leuk aan? En wat maakt het werk divers en uitdagend?

Wassenaar heeft na de ontvlechting al mooie ontwikkelstappen gezet, maar heeft er ook nog een aantal te gaan. Vanuit mijn vak als organisatieadviseur lever ik daar graag een bijdrage aan. Daar hebben we kortgeleden met de opstart van de Werkplaats Wassenaar een eerste stap in gezet. Ik voel mij uitgedaagd om mijn bijdrage aan organisatieambitie om te horen bij de top 5 van leukste kleine gemeenten van Nederland te leveren. Begin juli ga ik samen met een groep collega’s werken aan verdere teamontwikkeling maar ook werken aan een richtinggevend plan voor de komende jaren. Vanuit daar gaan we diverse ontwikkellijnen benoemen en is het mijn wens om de geformuleerde opgaves met elkaar als organisatie aan te pakken. Ik zie dat er nog veel kansen liggen, we moeten ze nu alleen gaan oppakken, vormgeven en inkoppen.

shutterstock_1741760711

Als je werken bij de gemeente Wassenaar zou aanbevelen aan nieuwe collega’s, wat zou je dan benoemen als pluspunten?

De diversiteit van het werk, de betrokken en gemotiveerde collega’s, ruimte om je te ontwikkelen, de nabijheid van het bestuur en de mooie omgeving.

Wat vind je de mooiste plek in Wassenaar, waar kom je graag?

Het strand. Ik houd van de zee en de sfeer, zoals laatst met heel veel collega’s bij de BBQ in de strandtent. Dat was heel fijn om mee te maken en geeft een gevoel van verbondenheid, vrijheid en ruimte. Iets wat ik ons als organisatie ook toe wens en waar ik me thuis voel.

Wat is je grootste hobby en hoe ziet je thuissituatie eruit?

Ik woon samen met mijn vrouw Hilly in een klein dorpje in hartje Drenthe. Ik heb drie kinderen en vier kleinkinderen, en één in wording. Daar kan ik erg van genieten. Ook mag ik graag diverse sporten beoefenen, zoals hardlopen, op de racefiets fietsen, zwemmen in open water en ik doe graag aan crossfit. Ik ben na 15 jaar met mijn favoriete teamsport volleybal gestopt omdat het werk het niet meer toe liet. Maar ik mag ook graag klussen.

Ik heb mijn eigen huis door de jaren heen verbouwd tot wat het nu is en help links en rechts mijn kinderen ook bij de wat grotere verbouwklussen. Het wisselen tussen met je hoofd op het werk werken en in de vrije tijd met lichaam en handen, maakt dat ik weer veel ruimte en ideeën krijg. Maar ik mag ook voorzitter zijn van de WMO en Jeugdraad in mijn gemeente. Ook dat boeit mij. Proberen er te zijn voor mensen die het zonder overheid net niet redden.